COPD Fitness

Bij Welten Fysio & Fitcentre kunt u onder begeleiding van onze (long) fysiotherapeut komen bewegen.
De fysiotherapeut kan je helpen met verschillende dingen. Bijvoorbeeld met het verminderen van klachten bij dagelijkse activiteiten, en het verminderen van kortademigheid bij het traplopen.

Vanaf 2020 werken fysiotherapeuten volgens een nieuwe richtlijn, dat wil zeggen volgens nieuwe afspraken. Hierin staat ook welke behandeling volgens onderzoek het beste werkt bij u. Deze afspraken helpen de fysiotherapeut om samen met u een behandelplan te maken.

De fysiotherapeut gaat met u in gesprek en doet een aantal testen. Daarbij kijkt de therapeut naar verschillende dingen. Ademhalen bijvoorbeeld, wat ook wel het adembewegingsapparaat wordt genoemd. Ook kijkt de therapeut naar wat u nog kunt ondanks de COPD, dit noemen ze fysieke capaciteit. Daarnaast kijkt de therapeut naar wat u nog allemaal doet (uw fysieke activiteit). 

Samen met de therapeut bedenkt u welk doel voor u haalbaar is. De trap oplopen zonder benauwdheid te ervaren bijvoorbeeld. Of naar de supermarkt kunnen wandelen zonder te stoppen. De fysiotherapeut maakt vervolgens een behandelplan.

Behandelplan

Wat is ervoor nodig om uw doel te behalen? Bijvoorbeeld krachttraining om de spieren sterker te maken of ademhalingsoefeningen om minder benauwd te worden? Dit staat allemaal in het behandelplan van de fysiotherapeut. Hier staat ook in hoeveel behandelingen u nodig hebt en wat u thuis zelf nog kunt doen. Als u het plan samen met de fysiotherapeut besproken hebt kunt starten met de behandeling. 

Doel behaald?

Als u uw doel behaald hebt dan kan de behandeling stoppen. Om te voorkomen dat u achteruit gaat moet u thuis blijven bewegen en oefenen. Uw therapeut zal u hierbij op weg helpen.

De fysiotherapeut kan u ook vragen om op controle te blijven komen. Blijkt bij de controle dat de klachten toch weer erger worden? Of heeft u onverwacht een longaanval gehad? Dan kan de fysiotherapeut de behandeling weer opstarten.

Wil je hier meer over weten? Vragen kun je stellen aan onze (long) fysiotherapie Lisse de Vet

Wij zijn aangesloten bij het Chronisch Zorgnet en staan garant voor de best passende gespecialiseerde zorg.